Jste zde

Domů » Zima

Akce v únoru 2013

CARNEVALE dei MATOCI

Termín: 17. února 2013

Místo: Valfloriana, Val di Fiemme

V městečku Valfloriana, které se skládá z mnoha malých horských vesniček, se již po mnoho let koná každoročně karneval "Matoci". Je to již opravdu velmi stará tradice, která se v této obci udržuje.

Na masopustní sobotu se obléknou "Matóci“ do svých překrásných kostýmů a do nápaditých dřevěných masek podle místa svého bydliště, a pak všichni společně vyrazí za dobrým jídlem a pitím. Nakonec se setkají na hlavním náměstí v Casattě.

Ovšem předtím, než dorazí do cíle své cesty, musí překonat celou řadu překážek a vedou různé vychytralé řeči a otázky. Tento pradávný obyčej je připomínkou starého systému celních a mýtných poplatků, které byly vynucovány od jedné obce ke druhé. Masopustní sobota je pak zakončena večer maškarním plesem.

Program:

10:00 hodin - začátek masopustního průvodu ze Siciny (masový vývar a omelety)
12:00 hodin - zastávka v Montalbianu (pečivo a salámy)
13:00 hodin - zastávka ve Valle Casanova (kroupová polévka)
14:00 hodin - zastávka v Dorà (špagety)
15:00 hodin - zastávka ve Villaggiu (polenta a klobásy)
16:00 hodin - zastávka v části Barcatta (sýr s brambory)
17:00 hodin - příchod do Casatty (knedlíčková polévka)
21:00 hodin - divadelní sál v Casattě, maškarní ples s Matteo a Remo

RespirArt Pampeago Ice Skyline 2013

Termín: Od 12. února do té doby, dokud to sluníčko dovolí

Místo: Pampeago

Pampeago ve Val di Fiemme se v polovině února změní na uměleckou galerii, kde se profil trentinských Dolomitů potká s horizonty norského města Oslo.

Na lyžařských sjezdovkách v Pampeagu (Ski Center Latemar) bude zřízena velká umělecká galerie RespirArt pod širým nebem. Celé umělecké dílo bude zhotoveno z ledu a za cíl si klade napodobit krajinu v Norsku.

Ve stejné době se bude konat v norském městě Oslo podobná výstava, napodobující zase profil Dolomitů v Trentinu, které jsou součástí světového dědictví UNESCO. Výstava v Oslu bude realizována díky umění z ledu, prezentovanému Marco Nonesem.

Místo

Valfloriana 47° 15' 53.4564" N, 11° 24' 29.9052" E
Location

Val di Fiemme na FB