Jste zde

Domů » Cavalese

Cavalese, 1. část

Cavalese

Cavalese je obec s přibližně 4 tisíci obyvateli v provincii Trentino. Najdete ji asi 20 km jižně od města Bolzano a 30 km od trentinského hlavního města Trento.

Středisko se nachází v nadmořské výšce 1.000 metrů a je to správní centrum údolí Val di Fiemme, kde převažuje ona typická italská atmosféra. Stojí tu nádherný renesanční palác, čímž se toto městečko liší od ostatních zdejších středisek zimních sportů.

Již v roce 1850 se tato horská obec stala sídlem "Magnifica Comunità di Fiemme", tedy spojení dvou údolí - Val di Fassa a Val di Fiemme v Jižním Tyrolsku s vlastním statutem. Rozkvět obce začal již ve 12. století, kdy zde vznikaly četné dílny na zpracování železa a mědi, koželužny, barvírny, pily a mlýny na mletí obilí.

Cavalese se rychle pozvedlo na politické, hospodářské a náboženské centrum celého údolí. Z jeho slavné minulosti, jakožto letního sídla biskupů z Trenta, stále uchvacují nádherné paláce s freskami svatých. Františkánský klášter "St. Virgilio" představuje další významné dílo fiemmské školy. V 18. století se zde usadila malířská škola, sjednocující vlivy benátské a brixenské právě tady v údolí.

Cavalese je velmi populární turistickou destinací, a to zejména v zimě, neboť se v jeho bezprostředním sousedství nachází známý lyžařský areál s mnoha sjezdovkami. Ale též v létě láká návštěvníky místní příroda k tomu, aby zde strávili několik klidných dnů.

V zimě jsou zde provozovány ty nejrůznější sportovní a rekreační aktivity. Lyžařské vleky a lanovky jsou na Cermisu opravdu v hojném počtu a panují tady skvělé sněhové podmínky po celou zimní sezónu.

V místním lyžařském areálu můžete vyzkoušet na 23 km sjezdovek pro lyžaře i snowboardisty všech úrovní obtížnosti. V nadmořské výšce cca 2.000 metrů najdete známou sjezdovku "Olimpia", 5 km dlouhou lyžařskou trať s převýšením 1.000 metrů. Nabízí opravdu jedinečný zážitek pro všechny milovníky zimních sportů.

Lyžařský areál se také chlubí krásným panoramatickým výhledem na řetězec pohoří Lagorai. Pro ty nejmenší návštěvníky tady vybudovali mini klub s odbornou péčí a s lyžařskou školkou.

Cavalese - klášter
Geografie: 

Místo

Cavalese 46° 17' 29.1012" N, 11° 27' 39.528" E
Location

Val di Fiemme na FB