Jste zde

Domů » Cavalese

Cavalese, 2. část

Italské středisko Cavalese v zimě

V údolí a v průsmyku Lavazè se naproti tomu nalézají perfektní běžkařské trasy. Přes středisko také každoročně vede běžkařský maratón Marcialonga o délce 70 km, jeden ze 14 závodů série Worldloppet - Tour.

Oblíbenou volnočasovou aktivitou jsou zde také výpravy na sněžnicích. Zimní dovolená v italském Cavalese a údolí Val di Fiemme za to zcela určitě stojí, abyste se sem vypravili právě v zimě!

Další sousední lyžařské areály, jež mohou hosté využívat jsou Pampeago - Obereggen a Lavazè Oclini. Ten druhý je díky původnímu divokému okolí Lagorai ideální základnou pro ty nejrůznější lyžařské túry. Objevíte tu také skutečně krásné běžkařské stopy, po kterých se dá jezdit s úspěchem až do poloviny dubna.

Odpočinek vás pak čeká v mnoha restauracích a tradičních hospůdkách. I ostatní místa ve Val di Fiemme ale stojí za pěkný výlet. Najdete v nich kryté bazény nebo třeba zimní stadión.

Letní návštěvníci mají v okolí městečka k dispozici velký počet perfektně udržovaných pěších turistických tras a lesních cest. Zdejší přírodu si ale můžete vychutnat nejen pěšky, ale třeba také na kole nebo i na koních.

O mezinárodní pozornost městečka se bohužel postaraly také dvě závažné nehody lanovky vedoucí na vrchol Monte Cermis. 9. března 1976, krátce po 17:30, se přetrhlo závěsné lano, zatímco plně naložená kabina v dolní části, mezi Alpe di Cermis a Cavalese, pomalu klesala dolů. Kabinka spadla 50 metrů hluboko po prudkém svahu a několikrát se převrátila.

S výjimkou 14-leté Italky zemřelo všech ostatních 43 pasažérů, včetně 22 občanů německé národnosti. Jednalo se o jedno z "nejvýznamnějších" neštěstí v souvislosti s visutou lanovou dráhou.

3. února 1998 ve 14:13 hodin přerval nízko letící americký stíhací letoun typu EA-6 Prowler, v rychlosti více než 800 km / hod., kabel lanové dráhy ve výšce 110 metrů nad zemí. Zavěšená gondola tak padala do hloubky asi 80 metrů.

Všech 20 cestujících, včetně 8 Němců, bohužel zemřelo. Letadlo se 4 osobami na palubě bylo poškozeno, ale ještě zvládlo zpáteční cestu na základnu letectva Aviano Air Base.

Italské středisko Cavalese a okolí
Geografie: 

Místo

Cavalese 46° 17' 28.2552" N, 11° 27' 39.7872" E
Location

Val di Fiemme na FB