Jste zde

Domů » Tesero

Na běžkách v Teseru

Část horského průsmyku Lavazè
Autor: zipckr

Údolí Val di Fiemme je jedním z nejdůležitějších míst pro zimní sporty v celé Itálii. Najdeme ho mezi vrcholky Dolomitů, řetězcem pohoří Lagorai, horskou skupinou Latemar a horskou skupinou Pala. A Tesero – to je prostě brána do Dolomitů!

Celé údolí i se svými okouzlujícími městy a městečky se vyznačuje typickou pohostinností, ale především opravdu obrovským rozsahem sportovních příležitostí. Každý rok se zde konají četné sportovní akce, jako např. maratón na běžkách "Marcialonga". Již dvakrát tento kraj také hostil mistrovství v běhu na lyžích. Není divu, že je údolí nazýváno kolébkou běžkařského lyžování.

Na jedné horské terase se v nadmořské výšce 1.000 m nachází městečko Tesero. Leží zhruba uprostřed údolí a je považováno za umělecké a kulturní centrum Val di Fiemme.

Objevíte zde opravdu mnoho příležitostí k perfektní dovolené. Z Tesera se můžeme nejlépe vydat buď do lyžařského areálu Ski Center Latemar nebo na Alpe Cermis, kde narazíte na skvělé sjezdovky.

Ale ani milovníci běžek nemusejí být smutní. V Teseru se konalo v letech 1991 a 2003 mistrovství světa v běhu na lyžích. Trasa tehdy vedla po bílých stopách kolem městečka. A ani ostatní místa ve Val di Fiemme nejsou k zahození. Třeba do Cavalese je to pouhých 5 km.

Kolébka běhu na lyžích, Val di Fiemme, je skutečným ráj pro milovníky běžkařského sportu. Zcela oprávněně tady pořádali mistrovství světa v tomto severském sportu. Již po mnoho let se zde koná tradiční mezinárodní závod na běžkách Marcialonga, jež měří více než 70 km a vede přes Val di Fiemme a Val di Fassa.

Celkově zde můžete očekávat neuvěřitelnou nabídku více než 150 kilometrů běžkařských stop, a to jak pro příznivce klasického stylu, tak i pro milovníky stylu bruslařského (Gundersenova metoda) stylu. Rozsah běžkařských tratí je tu opravdu fascinující.

Velmi náročné, ale zato s vysokou jistotou sněhu, jsou vysokohorské trasy u horského průsmyku Lavazè, v nadmořské výšce 1.800 metrů. Nejdelší bílá stopa je Deutschnofen - Petersberg, měřící 20 km. U jezera Lago di Tesero se nachází stadion mistrovství světa z let 1991 a 2003, který je také znám jako "srdce běžkařského sportu ve Val di Fiemme".

Geografie: 

Místo

Lago di Tesero 46° 16' 58.368" N, 11° 31' 0.4476" E
Location

Val di Fiemme na FB