Jste zde

Domů » Predazzo

Predazzo

Predazzo

Predazzo je italské lyžařské středisko v Dolomitech, ležící v nadmořské výšce 1.014 metrů. Nachází se v severovýchodní části údolí Val di Fiemme v regionu Trentino a žije zde necelých 5 tisíc obyvatel. Nejen v zimě, ale i v létě je skutečně velmi oblíbenou rekreační oblastí.
Obec se dělí na části Poz, Birreria, Molin, Ischia, Sommavilla, Pié de Pardac a Borgonuovo.

Predazzo je kromě skvělých příležitostí k zimním sportům známé také pro své geologické muzeum (Museo di Geologia), kde si můžete prohlédnout velké množství dobře zachovalých zkamenělin, nerostů a hornin a kde se dozvíte mnohé o historii okolních hor. Za vidění určitě stojí i dva zdejší kostely a stadión pro skoky na lyžích.

Místo hraničí s dalšími obcemi Deutschnofen, Welschnofen, Moena, Tesero, Panchià, Ziano di Fiemme, Siror, Canal San Bovo a Tonadico.
Až do roku 1919 patřilo ke knížecímu hrabství Tyrolsko, a tím pádem k Rakousko - Uhersku. Do první světové války bylo posádkou císařské armády, v roce 1914 zde byl druhý prapor pěšího tyrolského pluku.
Do roku 1963 byl konečnou stanicí železniční tratě Ferrovia della Val di Fiemme.

V Predazzu se nachází skokanské zařízení Trampolino dal Ben s velkým můstkem (tzv. Hillsize, 134 metrů) a středním můstkem (Hillsize, 106 metrů) a tři menší můstky pro juniory. Konaly se zde závody skokanů a sdruženářů v severské kombinaci Mistrovství světa v letech 1991 a 2003 ve Val di Fiemme. Konají se zde také v nepravidelných intervalech letní skoky na lyžích Summer Grand Prix. Držitelem rekordu je od 22. února 2003 polský závodní Adam Malysz, který skočil během mistrovství světa v roce 2003 136 metrů.

V zimě tady můžete očekávat ty nejlepší podmínky pro lyžování a běžkování. Lyžařská střediska s přímým přístupem jsou Ski Center Latemar a Bellamonte - Alpe Lusia.
V létě zde najdete opravdu mnoho příležitostí k příjemnému strávení volnočasových aktivit. Po krásném okolí můžete podnikat překrásné procházky a vyjížďky na horských kolech, cyklistické či turistické trasy jsou zcela jedinečné.
V městečku se nachází mnoho hotelů, rekreačních chalup a prázdninových apartmánů. V místních restauracích si zase užijete kulinářské speciality a celkovou pohostinnost zdejších obyvatel.

Geografie: 

Místo

Trampolino dal Ben, Predazzo 46° 19' 45.822" N, 11° 36' 11.2536" E
Location

Val di Fiemme na FB