Jste zde

Domů » Welschnofen

Welschnofen

Italská vesnička Welschnofen
Autor: altoadige

Malá, romantická vesnička Welschnofen (italsky Nova Levante) se rozkládá doslova na úpatí dolomitovských "obrů", Rosengarten a Latemar. Najdete ji asi jen 20 km od italského města Bolzano.

Netřeba ani zdůrazňovat, že životní prostředí a panorama hor je tady naprosto jedinečné, všechnu tu nádheru Dolomitů tady můžete zažít velmi zblízka.

Obec Welschnofen se rozkládá u silnice Dolomitenstraße ve směru na horský průsmyk Karerpass (Passo di Costalunga) a táhne se v délce asi 15 km. Staré selské usedlosti tady stojí vedle nových hotelů, vedle vesnického kostela a starobylých hostinců a pohostinství s dlouhou tradicí.

Kolem vesničky a kolem jezera se rozprostírá hluboký jehličnatý les. A stromům se tady daří opravdu velmi dobře. Ze stromů v lesích pod Rosengartenem a Latemarem se dokonce vyrábějí i hudební nástroje s velmi zvláštním zvukem.

Opravdu podivuhodné je jezero Karersee (Lago di Carezza). Tyrkysově zbarvená voda odráží v jasném počasí na své hladině horu Latemar a pořízení takovéto fotografie je pro každého návštěvníka opravdu nutností.

Je to tady skutečně nádherné! Obzvlášť, když je celé okolí Val di Fiemme zabarveno ranním a večerním sluncem a stěny Rosengartenu i Latemaru jsou červené!

Okolí je jako stvořené pro pěší turistiku, cykloturistiku a horolezectví. Najdete tu také plavecký bazén a několik středisek s chovem jezdeckých koní. U nedalekého jezera je sportovcům k dispozici i půjčovna horských kol.

Aniž by byla nějak porušena ta překrásná horská idyla, bylo v těsné blízkosti jezera Karersee vybudováno 9-ti jamkové golfové hřiště. O něm se plným právem říká, že je to jedno z nejkrásnějších takovýchto hřišť v celých Alpách, a je zároveň nevýše položeným golfovým hřištěm v Jižním Tyrolsku.

Další golfové hřiště objevíte v Petersbergu, který je, díky klášteru Maria-Weißenstein, i nejvýznamnějším poutním místem v Jižním Tyrolsku (vzdálenost asi 20 km).

V zimě láká Welschnofen lyžaře a snowboardisty do průsmyku Karerpass, kde najdou 10 moderních lanovek a vleků, a také 30 km sjezdovek s panoramatickým výhledem na okolí.

Jihotyrolské hlavní město Bozen (Bolzano) je vzdálené pouhých 20 km odtud. Můžete v něm navštívit velice zajímavá muzea, jako např. Jihotyrolské archeologické muzeum s originálními pozůstatky Ötziho, či Muzeum přírody s několika akvárii.

Ve vnitřní části města se můžete projít po krásných ulicích s obchody a trhy, posedět si v některé z mnoha kaváren a restaurací a vychutnat si atmosféru. Kousek za městem se vypíná velký zámek Sigmundskron s podivuhodným muzeem Reinholda Messnera. Merano je také krásné město a stojí určitě za návštěvu a za celodenní výlet. Je vzdálené asi 50 km.

Geografie: 

Místo

Welschnofen 46° 25' 47.5896" N, 11° 32' 4.8444" E
Location

Val di Fiemme na FB