Jste zde

Domů » Ziano di Fiemme

Ziano di Fiemme

Ziano di Fiemme

Zhruba uprostřed údolí Val di Fiemme se nachází malebné městečko Ziano di Fiemme. Toto celoročně velice oblíbené prázdninové středisko je tak díky své centrální poloze ideálním výchozím bodem k výletům do pohoří Latemar a Lagorai. Okolní krajina je zde nádherná, jsou tu rozsáhlé louky a smrkové lesy, které dosahují až k okraji městečka. V zimě se zdejší rozlehlé louky přeměňují na dobře upravené sjezdovky a běžkařské tratě.

Lyžařský areál kolem Ziana je poměrně malý. Návštěvníci tady mají k dispozici 3 km sjezdovek středního stupně obtížnosti a dva lyžařské vleky. Proto ale přece toto místo hned nezavrhneme.
Lyžařská přepravní zařízení jsou umístěna v bezprostřední blízkosti městečka a jsou snadno dostupná autobusem. Vyznavači běhu na lyžích se mohou těšit na tratě, které startují doslova v obci vedou mimo jiné i do sousedních míst, do středisek Tesero a Predazzo.

K ubytování si lze vybrat ze solidní nabídky hotelů, penzionů a prázdninových apartmánů. V obci mají také divadlo a několik restaurací, takže i mimo sjezdovky se nudit nemůžete.
I ostatní střediska ve Val di Fiemme určitě stojí za pozornost. Najdete v nich kryté bazény, sáňkařské dráhy, zimní stadión či venkovní kluziště.

Val di Fiemme nabízí svým zimním hostům celkem pět velkých lyžařských středisek se 105 km sjezdovek a se 44 lyžařskými vleky a lanovkami. Zkušení lyžaři určitě znají známou, i nechvalně proslulou, sjezdovku "Olympia" v lyžařském středisku Alpe Cermis anebo sjezdovku "Tomba" v Ciampedie. Ta byla pojmenována po italském lyžaři Alberto Tombovi a je odtud nádherný výhled na horu Rosengarten.

Vyznavači snowboardingu zde mají k dispozici tři snowparky s obvyklými překážkami - tably, slidy, jumpy a s U rampou. Nízké ceny, výborná kvalita sjezdovek, rozmanité služby v oblasti aprés-ski aktivit a přátelskost místních lidí zvyšuje neustále každoročně počet návštěvníků. Již dvakrát bylo Val di Fiemme pořadatelem mistrovství světa v severském lyžování a znovu bude v roce 2013.

Ani milovníci kultury nezůstanou ve Val di Fiemme úplně na holičkách. Spolu se sousedním údolím Val di Fassa a s Jižním Tyrolskem vytvořili "Magnificent Communità di Fiemme", sdružení několika obcí s vlastním statutem, které má své kořeny již ve 12. století. Mnoho nádherných staveb, zejména v Cavalese, svědčí o této slavné minulosti. Údolí má i svou vlastní malířskou školu, původem z 18. století, v jejíž činnosti se zračí vliv Benátek a Brixenu. V ladinském muzeu ve Vigu si můžete prohlédnout ukázky typické ladinské kultury.

Geografie: 

Místo

Ziano di Fiemme 46° 17' 15.7668" N, 11° 34' 0.6312" E
Location

Val di Fiemme na FB