Jste zde

Domů » Alpe di Cermis

Alpe Cermis

Alpe Cermis a zimní Cavalese, Val di Fiemme
Autor: btristan

Nedaleko městečka Cavalese se nachází lyžařský areál Alpe Cermis, který je jedním z hlavních lyžařských středisek ve Val di Fiemme.

Patří zároveň k lyžařské oblasti Dolomiti Superski, kde můžete s jedním speciálním skipasem sjíždět dokonce až neuvěřitelných 1.200 kilometrů nejrůznějších sjezdovek.

Toto lyžařské středisko bezezbytku naplní veškerá očekávání všech lyžařů a snowboardistů.

Jsou tady převážně mírné až středně obtížné sjezdovky, ale také náročnější trasy, jako např. 7,5 km dlouhý sjezd Olimpia. Na této náročné trati jsou (pouze opravdu zkušení) lyžaři nuceni překonat klesání 1.400 metrů.

Odměnou je jim ale nádherné panorama řetězce hor Lagorai. Nejvyšší horou v lyžařském areálu je Cima Pajon. 25 km sjezdovek je bezvadně upravených a zajištěných moderními zasněžovacími zařízeními, a mimořádně příznivá severozápadní poloha sjezdovek umožňuje ty nejlepší sněhové podmínky až do jara.

Z Cavalese vyjedete gondolovou lanovkou na Doss dei Laresi (1.279 m), kde děti v parku Cermislandia mohou objevit spoustu zábavných atrakcí, a to jak v létě, tak v zimě. Poté můžete pokračovat dále na vrchol Paion (2.230 m) gondolovou a sedačkovou lanovkou.

Nahoře si můžete vychutnat jedinečný výhled na Cermislandia, kde děti mohou strávit hodinu i celý den, završuje rodinnou nabídku. Alpe Cermis tak je právem považováno za jedno z hlavních lyžařských středisek ve Val di Fiemme.

Jedna z nejdelších sjezdovek v oblasti Dolomiti Superski s názvem "Olimpia" má délku 7, 5 km, a vede od horní stanice Paion (2.229 m) dolů do údolí (860 m). Její poslední úsek je uměle osvětlen a nabízí tak i večerní lyžování.

Lyžařské středisko ale také neblaze proslulo 2 závažnými katastrofami lanovek. Poprvé v roce 1976 po technické závadě a podruhé v roce 1998, když vojenské letadlo USA letělo proti předpisům příliš nízko a podletělo lanovku.

Po celou zimní sezónu jsou tu denně a zdarma v provozu skibusy, jezdící i do okolních lyžařských středisek (Passo Rolle, Ski Area Alpe Lusia nebo Ski Center Latemar) a pak zpět.

Místní alternativou k lyžování je zde třeba bruslení na kluzišti anebo běh na lyžích po okolí. Na jedné sjezdovce v lyžařském středisku je také "final climb" (závěrečný výstup) proslulého závodu v běhu na lyžích "Tour de Ski".

V místních horských chatách si pak určitě zase vychutnáte tradiční kuchyni s regionálními pokrmy. V celém Val di Fiemme jsou hluboce zakořeněné tradice, pokud jde o pohostinnost. Tady se budete cítit jako doma a stanete se součástí místní komunity i s jejich zvyky a specialitami.

V údolí se nachází více než sto hotelů, prázdninových rezidencí, penzionů a soukromých apartmánů. Kromě obchodů, restaurací, sportovních zařízení, kin a divadel tady ale najdete především přírodní a hlavně skvělý horský vzduch.

Geografie: 

Místo

Alpe di Cermis 46° 15' 4.7844" N, 11° 30' 8.4528" E
Location

Val di Fiemme na FB