Jste zde

Domů » Daiano

Daiano

Italská vesnička Daiano s kostelem

Daiano je severoitalská vesnička v regionu Trentino - Jižní Tyrolsko, ve které žije necelá tisícovka obyvatel. Najdete jí asi 35 km severovýchodně od města Trento v údolí Val di Fiemme.

Je jednou z nejtišších a nejslunnějších obcí v údolí a rozkládá se, podobně jako třeba sousední vesnička Varena, poblíž horského průsmyku Lavazè na úpatí slavného vrcholu Schwarzhorn (italsky Corno Nero, 2.439 m), v přírodním parku Trudner Horn (Monte Corno).

Ze střediska Cavalese se sem dobře dostanete po silnici Lavazè nebo z San Lugana. Místní zajímavostí je zejména Castel Croda, majestátní budova postavená v gotickém slohu. Má velký historický význam, v minulosti zajišťoval justicí hledaným osobám imunitu. Pozoruhodné jsou také velké, z jednoho kusu porfyru (vyvřelá hornina) vyrobené kašny, které můžete obdivovat také ve Vareně a v Cavalese. Byly vytvořeny v letech 1875 až 1878, po katastrofálním požáru, který zničil zejména Daiano.

Poloha Daiana je velmi výhodná, můžete odsud vyrazit na četné výlety k prozkoumávání alpské a dolomitské krajiny, která se vyznačuje skalnatým profilem svých nejvyšších vrcholků a svěžími lesy, které pokrývají svahy hor.

Průsmyk Passo Lavazè a přírodní park Monte Corno jsou vynikajícími místy nejen pro všechny druhy zimních aktivit, ale jsou oblíbenými cíli výletů také v létě. Nachází se tady mnoho zajímavostí, z nichž za zmínku určitě stojí např. výlet do jihotyrolského Aldeinu. Právě zde se totiž nachází soutěska Bletterbachschlucht, jediná svého druhu v celém Jižním Tyrolsku. Při procházce po milióny let starém dnu kaňonu se můžete hodně dozvědět o dějinách planety Zemi a o vzniku Dolomitů.

Z Daiana jsou snadno dosažitelné nedaleké lyžařské areály a běžkařské bílé stopy. Passo Lavazè spojuje Val di Fiemme s Eggentalem v Jižním Tyrolsku a je pro vyznavače běhu na lyžích velmi zajímavou oblastí. Sjezdoví lyžaři najdou nádherné, ale i náročné sjezdovky jen kousek odtud jízdy autem ve skiareálu Obereggen.

Geografie: 

Místo

Daiano 46° 18' 2.2788" N, 11° 26' 53.97" E
Location

Val di Fiemme na FB