Jste zde

Domů » Zima

Marcialonga

Závod Marcialonga Skiing, Val di Fiemme
Autor: Snazzo

Marcialonga Skiing

Marcialonga je jedním z největších závodů v běhu na lyžích v údolí Val di Fiemme a Val di Fassa, v pohoří Dolomity v Itálii.

Je to běžkařský maratón a zároveň jeden ze šestnácti závodů Worldloppet série.

Byl opakovaně součástí běžkařského Marathon-Cupu a patří také od roku 20111 do závodního seriálu Ski Classics.

Závod vede z Moeny přes Canazei do Cavalese, a je dlouhý více než 70 kilometrů. Nejvyšší bod se nachází v Canazei v nadmořské výšce 1500 m.n.m., zatímco nejnižší bod v Molině di Fiemme leží v cca 800 m.n.m.

Závod má výškový rozdíl celkem 886 metrů, a jede se klasickou technikou. Odehrává se vždy v poslední lednovou neděli. Kromě hlavního závodu se pořádá ještě verze "light" s délkou cca 45 km klasickou technikou.

První závod se konal v roce 1971 a od té doby pak každý rok s výjimkou let 1975, 1989 a 1990. Počet účastníků je obvykle větší než 4 tisíce.

Se čtyřmi vítězstvími byli v jeho historii nejúspěšnějšími běžkaři Maurilio De Zolt a Jørgen Aukland. Nejúspěšnější běžkařkou byla Maria Canins, která byla úspěšná v letech 1979-1988 10x v řadě za sebou.

Kromě samotného závodu tady bývá i perfektní doprovodný program s nejrůznějšími koncerty a jinými atraktivními událostmi.

Počet účastníků je každoročně velký, závody jsou mezinárodní, prostředí je úžasné a fanoušci na trati běžkaře doslova honí od Moeny až do Cavalese.

Marcialonga Cycling

To, co v zimě představuje běžkařská Marcialonga, to je v létě její verze Cycling. Oba závody jsou bezpochyby ty největší sportovní události v Trentinu.

Marcialonga Cycling je ve své podstatě největší silniční závod ve Val di Fiemme. Hlavní závod Granfondo měří 135 km a závodníci se pohybují v nadmořské výšce až 2.038 m.

K takovému výkonu se může odhodlat pouze a jenom opravdu znamenitý cyklista. Závod startuje v Predazzu a vede známými horskými průsmyky v Dolomitech a pak míří do údolí Val di Fiemme. Jezdí se vždy na přelomu května a června.

Závod je bezpochyby pro všechny účastníky velkým zážitkem. Kdypak jindy by měli tu jedinečnou šanci projíždět horskými průsmyky Passo Pellegrino nebo Passo Valles, aniž by museli dávat pozor na nebezpečný automobilový provoz?

Trasa je následující: Start je v Predazzu a vyráží se ve směru na Ziano, a dále směrem Cavalese a San Lugano. Zde je odbočka do Jižního Tyrolska, a sice do Aldina a dál na Petersberg, Rosengarten, Latemar a Ried.

Přes průsmyk Passo Lavazè se cyklisté vrací zpět do Val di Fiemme, a to do Tesera a do Predazza. Ale to ještě zdaleka není konec závodu, cyklisté pokračují ve směru na Moenu, průsmyky Passo San Pellegrino a Passo Valles, na Paneveggio a Bellamonte, a pak zpět do Predazza. Tady končí celá trasa.

Marcialonga Cycling ale není jen zmíněný hlavní závod. Dá se tu jet i v kratším formátu Mediofondo. Pak je celková trasa dlouhá "jen" 80 km a celkové převýšení činí 1.894 m.

Marcialonga Running

Další verzí Marcialongy je závod v běhu na 26 kilometrů, při němž závodníci překonají výškový rozdíl 305 metrů a vystoupají až do 1.165 m.n.m. Start je v Moeně, dále se pokračuje do Predazza, Lago di Tesera a závod končí v Cavalese.

Místo

Predazzo 46° 18' 47.5848" N, 11° 36' 13.4424" E
Location

Val di Fiemme na FB