Jste zde

Domů » Molina di Fiemme

Molina di Fiemme

Italská vesnička Molina di Fiemme

Vesnička Molina di Fiemme se rozkládá na pravém břehu řeky Avisio, u vstupu do údolí Cadino vedoucímu k průsmyku Manghen. Svůj název získala obec podle mlýnů postavených na Avisiu. Místní domky a vlastně i celá vesnice odrážejí typický styl údolí Val di Fiemme v Itálii.

Malá vesnička se nachází hned vedle obcí Castello di Fiemme, Predaia a Stramentizzo, a je to vlastně jedna z částí obce Castello - Molino di Fiemme v jihozápadní části údolí Val di Fiemme. Obě hlavní části jsou od sebe vzdáleny asi 2 km. Farní kostel se tyčí v horní části vesnice, byl postaven v roce 1852 a je zasvěcen svatému Antonínu z Padovy.

Stejně jako jeho sousední městečka, je i Molina ideálním místem pro všechny druhy sportovních a rekreačních aktivit v létě i v zimě. V zimě je celá oblast vhodná pro běh na lyžích, protože zdejší běžkařské tratě navazují na jiné běžkařské stopy v údolí. V létě vám zase zdejší příroda nabízí neskutečné možnosti k pěší turistice, jízdě na horských kolech nebo k lezení.

Podél řeky Avisio vede od Moliny di Fiemme až do střediska Campitello di Fassa cyklostezka Pista ciclabile Fiemme e Fassa, která probíhá údolími Val di Fiemme a Val di Fassa. Začíná na parkovišti u řeky Avisio a je přímým pokračováním trati pro horská kola Vecia Ferovia vedoucí z Aueru v Jižním Tyrolsku přes průsmyk San Lugano do údolí Predaiatal, a dále do Moliny.

Na rozdíl od trati "Vecia Ferovia" je tato cyklistická stezka zpevněná a je tedy vhodná pro všechny typy jízdních kol. Na trati dlouhé 40 km je zapotřebí překonat převýšení asi 550 metrů. Trasa vede podél toku řeky Avisio, budete na ní míjet vesnice Masi di Cavalese, Lago di Tesero a Roda di Ziano.

Hlavní městečka na tomto úseku cesty, tedy Cavalese a Tesero, ale neleží přímo na trase. Kdo tam chce zajet, musí počítat s překonáním ještě několika metrů převýšení a vyšlapat jeden slunný svah. Asi po 15 km přijedete do městečka Predazzo, které se nachází pod vrcholkem Latemar, a odkud pak cesta odbočuje k průsmyku Passo Rolle.

Cyklistická stezka ale pokračuje ještě dál, do údolí Val di Fassa. Ještě na vás bude čekat několik stoupání u vesnice Forno a nakonec se dostanete do obce Moena. Soraga, další městečko na této trase, leží u jezera, vytvořeného vodou řeky Avsia. To již budete mít za sebou skoro 30 km a rozpoznáte známé vrcholky Dolomitů - Rosengarten, Plattkofel a Sella.

V Molině můžete zažít skutečně mnoho dobrodružství. Ale i trošku pohodlnější návštěvníci a lidé, kteří rádi odpočívají, se tady nebudou určitě nikdy nudit. Molina opravdu stojí za návštěvu, je to velmi upravená a opravdu pozoruhodná vesnička. Malebné centrum je ozdobeno umělecky zdobenými střechami z keramických dlaždic, které byly kdysi vypalovány v okolí Moliny.

Geografie: 

Místo

Molina di Fiemme 46° 16' 17.5224" N, 11° 25' 24.8736" E
Location

Val di Fiemme na FB