Jste zde

Domů » Panchia

Panchia

Italská vesnička Panchia

Panchia je italská obec v regionu Trentino - Jižní Tyrolsko, ve které žije kolem 800 obyvatel. Leží asi 40 km severovýchodně od města Trento v údolí Val di Fiemme.

Malá horská vesnička je kolem dokola obklopena majestátními horami, nachází se uprostřed údolí mezi mezi středisky Tesero a Ziano di Fiemme, v krásné poloze na úpatí hor Monte Agnello, Monte Cornon a horského masivu Lagorai. Místní obyvatelé se kdysi živili především zemědělstvím, ale v průběhu doby se tady rozvinula dřevovýroba a samozřejmě cestovní ruch.

Zvláštnímu zájmu milovníků historie se těší místní farní kostel San Valentino, jehož vznik se datuje do roku 1190, a který je postaven v historickém centru. Za zmínku stojí také dřevěný most se sedlovou střechou v obci. Určitě nezapomeňte navštívit i gotickou kapli "Capitél dei Nastasi" s krásnými freskami, v ulici Via dell'Ancona na levém břehu říčky Rio Bianco.

Pianchia je dobrým výchozím bodem pro pěší turistiku v údolí Val di Fiemme, například směrem k horskému masivu Cornon nebo na Monte Agnello. Zajímavá je také okružní trasa Roe nebo cesta Pensa.

Je také přímo ideálním místem pro všechny milovníky zimních sportů, v zimě se odtud v krátkém čase dostanete k nejprestižnějším lyžařským střediskům v údolí Val di Fiemme a je odtud i rychlé spojení k běžkařským trasám. To vše bez nějakého shonu, který bývá obvyklý ve velkých lyžařských střediscích.

Panchià se nachází jen 4 km od lyžařského areálu "Pampeago – Obereggen - Predazzo" a zhruba 8 km od lyžařského střediska "Bellamonte - Alpe di Luisa". V obou lyžařských oblastech jsou jak vysloveně těžké sjezdovky pro skutečné lyžařské profesionály, tak i lehké a středně obtížní svahy pro začátečníky i rodiny s dětmi.

Zvláštní atrakcí je pak večerní lyžování v lyžařském areálu Obereggen a v oblasti Pozza di Fassa.

Ani běžkaři se ovšem nemusejí obávat, že se tady budou nudit. Například běžkařské středisko u jezera Lago di Tesero je světově přímo proslulé. V letech 1991 a 2003 se zde dokonce konaly soutěže mistrovství světa v běhu na lyžích. Vyrazit můžete také k průsmyku Passo Lavazè a na tratě Marcialongy.

Panchia a farní kostel San Valentino
Geografie: 

Místo

Panchia 46° 17' 8.3904" N, 11° 32' 30.336" E
Location

Val di Fiemme na FB