Jste zde

Domů » Tesero

Tesero

Val di Fiemme a Tesero v létě

Italské údolí Val di Fiemme (Fleimstal) se rozkládá na úpatí pohoří Dolomity, podél řeky Avisio, a mezi pohořími Lagorai a Latemar. V idylické centrální poloze, na jedné náhorní plošině v nadmořské výšce cca 1.000 metrů, se v něm uprostřed rozprostírá městečko Tesero.

Městečko, oblíbený cíl dovolené jak v létě, tak v zimě, má asi 2700 obyvatel a nabízí turistům mnoho možností k příjemnému ubytování, od hotelů přes rekreační chalupy až po apartmány. Místní obyvatelé jsou proslulí svou až výjimečnou pohostinností.

Obec je také považována za umělecké a kulturní centrum italského údolí Val di Fiemme, stejně jako za "kolébku" řemesel. Po celá staletí se tu dařilo typickým uměleckým řemeslům, která se tu udržují dodnes.

Nepřehlédnutelné jsou místní kostely s překrásnými slunečními hodinami a zdobené freskami na svých průčelích, a staré měšťanské domy. Určitě i proto je obec označována jako "cittadella dell'artigianato fiemmese", což znamená něco jako "město fleimstalských uměleckých řemesel“.

V okolí Tesera objevíte rozsáhlé lesy, které prý patří k nejkrásnějším v celé Evropě. Můžete se v nich krásně toulat, věnovat se nordic walkingu nebo podnikat dlouhé procházky v krásné přírodě.V městečku jsou krásné parky a zahrady, kde se také můžete bez obav procházet a obdivovat nádhernou flóru.

Zimní aktivity

Tesero je především běžkařské středisko údolí Val di Fiemme. Zde, nebo ještě přesnějí řečeno u jezera Lago di Tesero, se v letech 1991 a 2003 konaly závody v běhu na lyžích v rámci mistrovství světa v severských disciplínách. To, že zdejší běžkařské stopy jsou udržovány ve stále vynikající kvalitě, ani není potřeba zdůrazňovat.

Obdobně skvělé pověsti se ale těší také blízké sousední lyžařské areály Alpe di Pampeago a Skicenter Latemar. Oba dva tyto trentinské lyžařské areály se nacházejí doslova jen pár kilometrů od Tesera. Rozsáhlá lyžařská oblast Skikarusell Latemar se rozprostírá od Pampeaga přes Predazzo až k Obereggenu, a narazíte tady na asi 40 km sjezdovek.

Letní aktivity

Celá zdejší oblast je vhodná pro zimní sporty, ale to samé platí i o létě. Kde se v zimě nalézají dlouhé tratě pro běžky, tam jsou v letním období perfektní trasy pro pěší výlety. Byla zde vybudována opravdu široká síť turistických stezek, jimiž se může obec pochlubit, většina z nich vede pohořím Lagorai. Podobný stav je tu i s tratěmi pro horská kola.

V létě roku 2006 zde bylo otevřeno první Nordic Walking Center v Trentinu. Vyznavači tohoto druhu sportu zde mají k dispozici na 60 km značených tras pro nordic walking.

I ti nejklidnější ze všech milovníků sportu si tady dokonale přijdou na své, protože nedaleké jezero Lago di Tesero je centrem sportovního rybolovu.

Geografie: 

Místo

Tesero 46° 17' 21.7752" N, 11° 30' 33.0336" E
Location

Val di Fiemme na FB