Jste zde

Domů

Valfloriana

Val di Fiemme a Valfloriana

Valfloriana je italská obec (comune) v autonomní oblasti Trentino - Jižní Tyrolsko (Trentino - Alto Adige) v Itálii.

Obec má přibližně 500 obyvatel a najdete ji asi 26 km severovýchodně od města Trento v údolí Val di Fiemme, na hranici s Jižním Tyrolskem. Správní centrum obce se nachází v místní části Casatta.

Ve směru od střediska Cavalese dojedete do Valfloriany po asi 14 km jízdy autem, obec se rozkládá na levém břehu řeky Avisio.

Dovolená v nedotčené přírodě

Ve Valfiorianě je dosud stále ještě prakticky neporušená příroda. Vesnička se skládá z deseti místních částí, a ani v jedné z nich nenarazíte na nějakou masovou turistiku.

Ti, kteří hledají ve Val di Fiemme nějaké klidné ústraní, nějaké jen malé turistické centrum či prázdninové středisko a zejména nějaké opravdu autentické místo, budou ve vesničce Valfloriana bezpochyby na tom správném místě. Malá vesnička leží mimo známé dopravní cesty v jihozápadní části Val di Fiemme.

Masovou turistiku tady vůbec nečekejte, hosté se tady velmi rychle spřátelí s místními obyvateli a pak se sem stále vracejí, aby tady načerpali novou sílu a chuť do života. Krajina je zde skoro neporušená, zemědělci tu obhospodařují svá pole a lesy, a nikde tady nejsou žádné velké hotely pro turisty. Ve Valflorianě se zkrátka pořád ještě žije v dokonalé harmonii s přírodou.

Tradice

Místní obyvatelé si tady také od nepaměti zachovávají své starobylé tradice, jsou zde např. pořád živé tradice karnevalu. Například karneval "Matóci" je jedním z nejzajímavějších takovýchto podniků ve Val di Fiemme a vlastně v celých Alpách.

Pořádá se každý rok a hlavními atrakcemi jsou bezpochyby dřevěné masky "Matóci" a "Paiaci". Obyvatelé všech místních částí si nasazují v období mezi Třemi králi a Masopustním pondělím ručně vyřezávané dřevěné masky a pronikají s nimi bez předchozího upozornění do jiných místních částí.

Průvod Matoci, kde bývá obvykle i Arlecchini (šašek), Sonadori (hudebníci), Bela (hezká dívka), manželé, Paiaci (kašpárek), páchá obvykle hodně neškodných neplech. A na nějaký spánek se při takovémto nočním karnevalovém dovádění nedá pochopitelně ani pomyslet.

Místo

Valfloriana 46° 14' 58.0812" N, 11° 20' 36.0276" E
Location

Val di Fiemme na FB