Jste zde

Domů » Varena

Varena

Val di Fiemme a středisko Varena

Varena je typická vesnička v italském údolí Val di Fiemme, která leží na úpatí vrcholku Corno Nero (2.439 m.n.m.) a bývá také někdy označována jako "Rocca".

Je obklopená zelenými a slunnými loukami a je jednou z nejstarších osad v Trentinu, ve které žije téměř 800 obyvatel. Objevíte ji v místech, kde se setkávají Valle del Pezzòn a Rio Gambis, asi 3 km od centra Cavalese.

Historie a zajímavosti

Kdyby tady nebyl k vidění jeden z největších betlémů na světě a kousek odsud neleželo Passo Lavazè, středisko běhu na lyžích, dala by se Varena označit jen za malou a ospalou vesničku uprostřed panující horské idyly.

Ale je to právě obrovský betlém, který proslavil Varenu tak zvláštním způsobem. Na ploše 2.500 m² je zde představen onen známý vánoční příběh. Přes celý betlém vede cesta dlouhá 700 m a je tu k vidění 90 lidských postav a 120 zvířecích, což činí z tohoto rozsáhlého objektu opravdu živoucí obraz.

Je to úplně neuvěřitelné, co všechno zdejší lidé nevymysleli. Je to totiž dílo místních dobrovolníků. Více než 200 světelných bodů vytváří ve večerních hodinách skutečně působivý a vzrušující zážitek.

Obec musela být přestavěna po požáru dne 17. července 1765. Z 19. století pochází mnoho fontán z porfyru (druh horniny), z jedné kdysi dokonce tekla údajně ta nejlepší pitná voda v celém údolí. Místo bylo také známé pro své starobylé lázně, kde se používaly senné koupele s bylinkami z Occlini.

Farní kostel byl vysvěcen v roce 1193 biskupem Konrádem II. a je věnován svatému Petrovi a Pavlovi. Původně byla v jeho interiéru série fresek ze středověku, které se ale dochovaly pouze zčásti, kvůli částečné rekonstrukci kostela v roce 1428. Poté následovala další rekonstrukce roku 1520.

Obyvatelé Vareny, stejně jako mnoha jiných vesniček v údolí Val di Fiemme, mají svou přezdívku. Říká se jim "gatti di Varena" (varenské kočky). Přezdívka má původ v obrovském rozšíření kočkovitých šelem v oblasti.

Aktivity

Pro sportovce ale bude nepochybně mnohem zajímavějším objektem asi 8 km vzdálený průsmyk Passo Lavazè, turistický a lyžařský ráj.

Vyznavači sjezdového lyžování i běžek zde najdou atraktivní sjezdovky i perfektní bílé stopy. Celkem je toho všeho neuvěřitelných 80 km. Samozřejmě, že návštěva Passo Lavazè se vyplatí i v létě, poněvadž je zde plně k dispozici mnoho turistických stezek a tras pro horská kola vedoucích přes tento horský průsmyk.

Geografie: 

Místo

Varena 46° 18' 19.566" N, 11° 27' 28.5084" E
Location

Val di Fiemme na FB