Jste zde

Domů » Zima

Běh na lyžích

Zimní výhled z vrcholku Alpe Cermis

Údolí Val di Fiemme je velmi známá italská prázdninová oblast v pohoří Dolomity a zároveň skvělé místo pro běh na lyžích. Každý rok sem přijíždí mnoho zimních návštěvníků, aby si tu užívali tohoto skvělého sportu anebo se zúčastnili mnoha národních i mezinárodních akcí a soutěží.

Díky dvěma perfektně vybaveným běžkařským centrům a více než 150 km skvělých běžkařských tratí, které procházejí lesy a loukami za stálé přítomnosti nádherných panoramat Dolomitů, se Val di Fiemme již třikrát stalo hostitelem severského mistrovství světa v běhu na lyžích. Bylo tomu tak v letech 1991, 2003 a také v letošním roce 2013.

Dalším vrcholem běžkařského sportu, který se zde také již pravidelně koná od roku 2007, je závěrečný závod Tour de Ski s horským výstupem na tamější sjezdovku Olimpia, u prostřední stanice lanovky Alpe Cermis. Tento nový etapový závod činí z lyžování na běžkách ještě zajímavější záležitost, která každý rok naprosto očaruje všechny milovníky běhu na lyžích i přítomné diváky.

Velkou oblibu si u začátečníků i u pokročilých běžkařů během několika let vydobyla běžkařská trať Marcialonga, která vede celým údolím od městečka Predazzo až do střediska Molina. Jsou zde ovšem i okružní běžkařské tratě, které vedou překrásnou krajinou s modřínovými a jedlovými lesy v okolí Bellamonte nebo v Predazzu či Zianu.

Z městečka Tesero se stalo během poslední doby opravdové centrum dění v oblasti běhu na lyžích. Velmi výhodná poloha a rozsáhlý zasněžovací systém garantují perfektně upravené a udržované běžkařské stopy a tamní běžkařský stadión je v provozu, navzdory své poměrně nízké nadmořské výšce pouhých 850 metrů, od prosince až do poloviny března. Dále je na stadiónu k dispozici i kluziště, půjčovna lyží, sprchy, šatny a místnost pro voskování lyží, i restaurace.

S ohledem na mistrovství světa v klasickém lyžování 2013 byl zdejší stadion vskutku velkolepě zrenovován, a to zejména v oblasti zařízení jednotlivých budov a v celkovém vylepšení tamních běžkařských tratí. Stavební práce započaly v létě roku 2010 a postupovaly vpřed několika zásadními úseky.

Nejprve práce probíhaly na velké skladové hale o ploše 2.000 m2, která byla využita během mistrovství světa jako štáb pro televizní stanice. Dále byla rekonstruována dvoupodlažní budova s přenosovými kabinkami pro televizní komentátory, dráha pro kolečkové brusle, malá střelnice pro biatlon a tiskové středisko.

Běžkařské tratě jsou také propojeny s trasou Marcialonga a milovníci nočního lyžování si mohou vychutnat tento poněkud neobvyklý způsob sportu pod výkonným umělým osvětlením. Celé běžkařské středisko nabízí téměř 20 km perfektních bílých stop, z toho je 10 km klasickou technikou a 10 km volnou technikou, 2 km jsou večer osvětlené.

Místo

Stanice lanovky Alpe Cermis, Cavalese 46° 15' 52.9344" N, 11° 28' 52.9896" E
Location

Val di Fiemme na FB