Jste zde

Domů » Zima

Běžkařské centrum Lavazè

Běžkařské centrum u průsmyku Passo di Lavazè, na náhorní plošině mezi italským Trentinem a Jižním Tyrolskem, se stalo pojmem pro všechny vyznavače tohoto severského sportu. Vyškolení technici tady dokonalou připravují více než 80 km běžkařských tras a opravdu velká část z nich je vhodná i pro úplné začátečníky.

Zdejší okolní horské panorama je prostě nádherné a okolní krajina, s níž se blížeji seznámíte během vašich vyjížděk na běžkách, je plná slunce, které svítí po většinu času na překrásné bílé stopy. To jsou bezpochyby ty nejoceňovanější pozitiva tohoto centra, kam by se rozhodně měl někdy vypravit každý milovník běžek.

Centrum je snadno dostupné i z těch nejdůležitějších velkých měst v regionu. Trento (Trient) je vzdálené 70 km, Bolzano (Bozen) méně než 30 km. Místo je jen pár kilometrů od dálnice (exit Neumarkt / Auer: 35 km, exit Bolzano Nord: 25 km) a nabízí svým hostům celou řadu služeb, jako třeba místnost k voskování lyží, šatny s toaletami a se sprchami, víceúčelové místnosti, který bývají často využívány k předávání cen. Velká parkoviště poskytují parkování až pro 2000 aut, najdete zde širokou škálu hotelů a restaurací.

Běžkařské centrum má k dispozici i mnoho nouzových telefonů, s jejichž pomocí lze rychle a přímo komunikovat se záchrannými týmy. Na takovýchto stanovištích pohotovostní služby najdete též potřebné nástroje pro provizorní opravy svého vybavení a základní vosk na běžky.

Díky propojení s Jochgrimmem, o něco výše položeným místem, se vám ještě více rozšiřuje výběr běžkařských tratí a dá se tady skvěle lyžovat až do samého začátku jara.

Z Lavazè se poměrně velmi snadno dostanete k jiným, také velmi zajímavým místům v okolí, např. do střediska běhu na lyžích Aldino či do známého poutního místa Maria Weißenstein (Madonna di Pietralba).

Ty nejnavštěvovanější trasy pro běh na lyžích tu vedou po vysokohorských alpských pastvinách – "almech" a doslova lákají ke chvilce odpočinku na některé horské chatě. Můžete si tu beze všeho dopřát nějaké lahodné místní jídlo. Dokonce se po některých těchto pastvinách (speciálně upravených) dají podnikat překrásné procházky, a to buď pěšky, nebo i na sněžnicích.

Již skutečně mnoho desítek let se tu koná tzv. Lavazeloppet, mezinárodní závody na běžkách volnou technikou. Jde ve své podstatě o průkopníka slavného královského závodu Marcialonga.

Laserový biatlon

Od zimy roku 2010 se tu můžete doslova fascinujícím způsobem učit biatlonu. Byly zde totiž vybudovány střelnice, kde se střílí laserem a nehrozí tedy naprosto žádné nebezpečí postřelením a nemusíte pochopitelně ani vlastnit žádný zbrojní průkaz.

Poplatky: 15 minut stojí cca 5 €, 30 minut 9 € a 1 hodina 15 €.

Gymkhana

Trať o délce 500 m je sice poněkud kratší, ale velmi náročná. Účelem této běžkařské tratě je hlavně zlepšit výkonnost a nacvičit si ještě lepší držení rovnováhy při běhu na lyžích. Tato zkušební bílá stopa obsahuje i dost ostré zatáčky, rychlé změny tvaru svahů, náročná stoupání, a je zaměřena především na zlepšení výkonů mladých sportovců. Ovšem klidně se sem mohou vypravit i ti ostatní běžkaři a bavit se běžkařským tréninkem.

Místo

Passo di Lavazè 46° 21' 16.5852" N, 11° 29' 35.88" E
Location

Val di Fiemme na FB