Jste zde

Domů » Léto

Letní dovolená v přírodě, 1. část

Obě údolí, Val di Fassa a Val di Fiemme (Fassa Tal a Flaimstal), skýtají v blízkosti Moeny a Bellamonte četné příležitosti k procházkám a k turistickým výletům všech úrovní obtížnosti, a to jak v údolí, tak i na horách.

Příkladem mohou být třeba tamní výlety od horské chaty k chatě, kde můžete ochutnávat typické a zdravé místní produkty domácí kuchyně, stejně jako výlety s průvodcem do opravdu velkolepých horských scenérií po malebných turistických trasách.

Užijte si tak svojí dovolenou bez veškerých starostí spojených s autem. Po celé léto zde totiž dokonale funguje linková autobusová doprava a kyvadlová doprava, tzv. Shuttle-Busse, zajišťující perfektní spojení s vyhledávanými oblastmi Dolomitů, které byly zapsány na Seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

Zvláštní krásou je vyhlášený přírodní park Paneveggio. Návštěvnické centrum se nachází v Paneveggiu, jen pár kilometrů od Bellamonte a přírodní park se tu rozprostírá na ploše 197 km². Rostou v něm jedle, které se pak využívají, vzhledem ke kvalitě svého dřeva, k výrobě houslí, které byly používány již dávnými houslisty a místní lesy byly dokonce známy i pod označením "Houslové lesy".

Naučná stezka v parku vede kolem mnoha pozorovacích bodů, které jsou využívány při naučných výletech, prohlídkách a workshopech, a které umožňují vychutnat si tento nedotčený přírodní ráj a dostat se k přírodě co možná nejblíže.

Pěší turistická "trasa legend" je asi 200 km dlouhá a je rozdělena do 20 etap. Výprava po ní vám ale pomůže objevovat zcela mimořádnou krásu zdejších hor a seznámit se i s mytologií Dolomitů při procházení údolími Val di Fassa, Val di Fiemme a San Martino.

Velmi vyhledávaným je také poměrně snadné panoramatické putování "Morea - Bocche Alm" s výchozím bodem v nadmořské výšce téměř 2.000 m. Do městečka La Morea se lze dostat i pomocí sedačkové lanovky Bellamonte Castelir.

5 km dlouhá a poměrně plochá trasa vede na pastvinu Bocche Alm, která je součástí překrásného přírodního parku Paneveggio. Doba trvání takovéhoto výletu je asi 3 hodiny.

Místo

Paneveggio 46° 18' 26.5032" N, 11° 42' 1.1196" E
Location

Val di Fiemme na FB