Jste zde

Domů » Cavalese

Val di Fiemme

Údolí Val di Fiemme

Val di Fiemme (Fleimstal) je jednou z nejdůležitějších destinací zimních sportů v celé Itálii. Nachází se mezi vrcholky Dolomitů, řetězcem pohoří Lagorai, horskou skupinou Latemar a horskou skupinou Pala. Celé údolí se se svými okouzlujícími městečky vyznačuje typickou pohostinností, ale především tím, že je tu opravdu obrovská nabídka všech možných sportovních příležitostí. Pravidelně se tu konají četné sportovní akce, jako např. závody v běhu na lyžích "Marcialonga", organizovaná organizací FIS. Již dvakrát zdejší bílé stopy hostily mistrovství světa v lyžování. Není divu, že údolí je "kolébkou běžkařského sportu"! Cavalese, to je brána do Dolomitů!

Cavalese se nachází v nadmořské výšce 1000 metrů a je správním centrem údolí Val di Fiemme, s typickou italskou atmosférou. Leží na slunné terase v údolí a představuje historicky významné místo, zejména díky nádhernému renesančnímu paláci, čímž vyčnívá z řady ostatních obvyklých středisek zimních sportů. Po náročném dni stráveném na sjezdovkách asi všichni zatoužíte po nějaké změně, ať už sportovního či kulturního charakteru. Středisko vám tak může nabídnout mnoho restaurací a tradičních hospůdek. Využít můžete také kryté bazény, tenisové kurty, zimní stadión anebo venkovní kluziště.

"Kolébka běhu na lyžích", jak je údolí často nazýváno, je skutečným rájem pro milovníky běžek. Ne nadarmo se zde již dvakrát konalo mistrovství světa. Po mnoho let tu již pořádají tradiční závod Marcialonga, mezinárodní závod v běhu na lyžích, který vede po trase v délce více než 70 km přes Val di Fiemme a Val di Fassa. Celkově existuje v údolí více než 150 kilometrů běžkařských tratí (i pro začátečníky), a to jak pro styl klasický, tak i pro styl bruslařský. Velmi náročné, ale současně s téměř vždy jistou sněhovou pokrývkou, jsou vysokohorské běžkařské trasy u průsmyku Lavazè v nadmořské výšce 1800 metrů. Nejdelší bílá stopa se nachází v Deutschnofen-Petersbergu a měří 20 km. K jejímu zvládnutí je ovšem zapotřebí opravdu dobrá fyzická kondice. U jezera Lago di Tesero stojí stadion mistrovství světa z let 1991 a 2003, které je také znám jako centrum běžkařského lyžování v celé oblasti.

Během dne nabízejí téměř všechna lyžařská střediska kromě lyžování i další sportovní a volnočasové aktivity, jako třeba sáňkování, snowtubing nebo zimní turistiku. Zimní stadión v Cavalese, podobně jako ledová dráha v Lago di Tesero, vám nabídne požitek z bruslení. V sousedním Predazzu se zase nachází krytý bazén, ideální zábava pro celou rodinu. Navíc tu fanoušci sáňkování a bobování objeví Alpine Coaster, bobovou dráhu, kde se po kolejích můžete řítit rychlostí až 40 km/h.

Ve Fleimstalu si užijete aprés-ski s maximálním pohodlím. Určitě navštívíte původní rustikální horské chaty na vysokohorských pastvinách, kde budete chytat poslední paprsky zapadajícího slunce a užívat si malebného okolí, nebo se třeba rozhodnete úspěšně zakončit svůj náročný sportovní den ochutnáváním typických kulinářských specialit v některé z oněch chat. I v městečku Ziano di Fiemme na vás čekají tamní restaurace, aby vás příjemně překvapily regionálními i mezinárodními specialitami. Některé z okolních městeček se mohou také pochlubit bary a diskotékami, jež slibují již předem večery s vynikající atmosférou.

Místo

Cavalese 46° 17' 24.2196" N, 11° 27' 40.05" E
Location

Val di Fiemme na FB